- Snurken komt vaak voor maar is niet normaal. Veel mensen denken dat snurken ‘erbij hoort’, maar artsen zien het als een waarschuwingssignaal. Het is een teken dat je ademhaling tijdens je slaap niet optimaal is, wat op langere termijn tot gezondheidsproblemen kan leiden.
- Nederland telt meer dan 6 miljoen snurkers. Dat betekent dat in bijna elk huis wel iemand ligt te snurken. Op een gemiddeld verjaardagsfeestje zijn minstens drie mensen snurker – ook al zullen ze het niet allemaal toegeven.
- Mannen snurken vaker dan vrouwen. Dit heeft te maken met verschillen in anatomie: mannen hebben gemiddeld een dikkere nek en meer weefsel in hun keel dat kan gaan vibreren.
- Na de overgang snurken vrouwen evenveel als mannen. Dit komt door hormonale veranderingen. Het oestrogeengehalte daalt, wat invloed heeft op het weefsel in de keel.
- Ongeveer 45% van de mannen snurkt. Bijna de helft van alle mannelijke partners houdt dus potentieel hun bedgenoot uit de slaap. In veel relaties is snurken dan ook een serieus discussiepunt.
- Ongeveer 25% van de vrouwen snurkt. Dit percentage stijgt tijdens zwangerschap door hormonale veranderingen en gewichtstoename. Na de zwangerschap verdwijnt het snurken meestal weer.
- Mannen snurken ongeveer twee keer zo hard als vrouwen. Dit verschil is zo significant dat onderzoekers speciale ‘snurkmeters’ hebben ontwikkeld om het exact te meten.
- 85% van de snurkende mannen overschrijdt de grens van 38 decibel, vergelijkbaar met het geluid van een snelweg. Een vrouw vertelde: “Als ik ’s nachts wakker lig, klinkt mijn man als het verkeer waar we overdag zo ver mogelijk vandaan willen wonen.”
- Een snurker kan geluiden produceren tot wel 80-100 decibel. Ter vergelijking: dat is het volume van een vrachtwagen die op vijf meter afstand passeert. Partners die hier nacht na nacht naast liggen, riskeren zelfs gehoorschade.
- Het snurken neemt toe met de leeftijd. Dit komt doordat de spieren in onze keel met het ouder worden minder strak worden. Een 70-jarige heeft gemiddeld 40% meer kans om te snurken dan een 30-jarige.
- De belangrijkste oorzaken van snurken zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik. Deze factoren verslappen allemaal het weefsel in de keel, waardoor de luchtweg nauwer wordt.
- Het geluid ontstaat door vibrerende weefsels. Als lucht langs deze weefsels stroomt, gaan ze trillen als de snaren van een gitaar – alleen veel minder melodieus.
- Op je rug slapen vergroot de kans op snurken dramatisch. De zwaartekracht trekt dan je tong en zachte gehemelte naar achteren, waardoor je luchtweg wordt vernauwd.
- Snurken kan een symptoom zijn van slaapapneu. Ongeveer één op de vijf zware snurkers blijkt bij onderzoek slaapapneu te hebben, een potentieel gevaarlijke aandoening.
- Snurkers hebben drie keer meer kans op gezondheidsklachten. Van hoofdpijn tot hartproblemen – snurken kan een voorbode zijn van ernstige gezondheidsproblemen.
- Bij 70% van de snurkers is er een familiaire aanleg. “Op familiefeestjes kun je precies horen wie familie is,” grapte een vrouw. “Ze hebben allemaal dezelfde snurkmelodie.”
- Het geluid kan harder zijn dan een stofzuiger. Een man vertelde hoe zijn snurken door de muren heen te horen was: “De buren dachten dat we ’s nachts aan het stofzuigen waren.”
- Een kwart van de snurkers slaapt apart van hun partner. Dit is vaak een laatste redmiddel nadat andere oplossingen hebben gefaald.
- Snurkers hebben vaker last van concentratieproblemen en hoofdpijn. Dit komt door de verstoorde nachtrust – ook al merken ze dat zelf niet altijd.
- Nederlandse snurkers zijn relatief ‘stil’ vergeleken met andere Europese landen. Mogelijk komt dit door onze directe cultuur – partners spreken het eerder aan als het te erg wordt.
- Het geluid is vergelijkbaar met constant langsrazend verkeer. Een vrouw vergeleek het met wonen naast een snelweg: “Alleen kun je niet verhuizen.”
- De helft van de snurkers slaapt zelf ook slechter, ook al weten ze dat niet. Hun hersenen worden namelijk regelmatig ‘gewekt’ door hun eigen snurkgeluiden.
- Twee op de vijf relaties lijdt onder snurken. Het is een van de meest genoemde redenen voor relatieproblemen bij stellen boven de 50.
- Overgewicht is een belangrijke oorzaak. Elke kilo teveel verhoogt de druk op je luchtweg tijdens het slapen.
- De kans op slaapapneu is vijf keer hoger bij snurkers. Dit maakt regelmatige controle door een arts belangrijk.
- Partners van snurkers bezoeken vaker de huisarts. Niet vanwege het snurken zelf, maar door klachten die voortkomen uit slaapgebrek.
- Er is een directe relatie tussen snurkvolume en gewicht. Hoe harder het snurken, hoe waarschijnlijker het is dat iemand overgewicht heeft.
Dit moet je onthouden:
- Snurken is niet normaal
- Het kan je gezondheid ernstig beïnvloeden
- Er zijn vaak goede oplossingen mogelijk
- Neem klachten van je partner serieus